Ξύλινα Κουφώματα

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Ξύλινα κουφώματα

Το ξύλο, είναι ένα από τα παλαιότερα δομικά υλικά στην κατασκευή κουφωμάτων.
Tο ξύλο με μεγάλες δυνατότητες εφαρμογών θεωρείται ενδεδειγμένο οικοδομικό υλικό, δεδομένου ότι υπάρχει άφθονο στη φύση, η επεξεργασία του είναι εύκολη και οι μηχανικές του ιδιότητες ικανοποιητικές. Με την προϋπόθεση της επιλογής του ενδεδειγμένου κάθε φορά υλικού και της σωστής διαμόρφωσης της διατομής εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αποδεδειγμένη σταθερότητα της κατασκευής και η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιφάνειά του δέχεται βαφή και επαναβαφή, ενώ ο τακτικός καθαρισμός δεν μεταβάλλει τις ιδιότητες ή τη μορφή του. Το ίδιο το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μια και ανήκει στους ανανεώσιμους πόρους, και εμφανίζει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες.

Η διάρκεια ζωής του προσδιορίζεται, σύμφωνα με τα πρότυπα BS644, στα 60-90 χρόνια. O χρόνος αυτός είναι μικρότερος όταν χρησιμοποιείται χαμηλής ποιότητας ξυλεία, ενώ για την υψηλής ποιότητας υπολογίζεται στα 50-60 χρόνια. Η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι πρακτικά απεριόριστη, δεδομένου ότι δεν καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα έπειτα από πολλά χρόνια εξέλιξης, είναι δομικά στοιχεία υπερσύγχρονων προδιαγραφών και τεχνολογίας.

 • Παρέχουν ανάκλiση για αερισμό, διπλά και τριπλά θερμομονωτικά ενεργειακά κρύσταλλα με περιεκτικότητα ειδικών αερίων ( argon , kripton, κ.λ.π) , διαθέτουν ειδικά προφίλ με μονωτικά λάστιχα ( έως και τριπλη μόνωση με 3 λάστιχα).
 • Βάφονται με υψηλής αντοχής Υδατοδιαλυτά οικολογικά χρώματα εμποτισμού.
 • Δεν χρειάζονται συντήρηση παλαιού τύπου (ξύσιμο βάψιμο), η ξυλεία τους είναι τρικολλητή ,(τρεις “φέτες” ξύλου αντίθετα κολλημένες) και οι “ταμπλάδες” τους πλέον κατασκευάζονται με ειδικές μεθόδους με συνδυασμό αντικολλητής ξυλείας και ειδικού κόντρα πλακέ θαλάσσης υψηλής αντοχής.
 • Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται έχουν υποστεί ξήρανση και απεντόμωση.
 • Τα ξύλινα κουφώματα εξοπλίζονται με πλήρως ρυθμιζόμενους περιμετρικούς μηχανισμούς προηγμένης τεχνολογίας , υψηλής ασφάλειας & λειτουργικότητας.

Βασικές αρχές σχεδιασμού κουφωμάτων

Το εξωτερικό κούφωμα, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής, είναι ίσως το ποιό ευαίσθητο σημείο του εξωτερικού κελύφους ενός κτιρίου. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να προσεγγίσουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν την ποιότητα , την αντοχή και την αξιοπιστία του κουφώματος.

Η κακή στεγανότητα των κουφωμάτων συχνά έχει αποτέλεσμα την είσοδο νερού ή τη δημιουργία ρευμάτων αέρα στο εσωτερικό. Η υγρασία συνήθως εμφανίζεται στα σημεία συναρμογής των κουφωμάτων στο άνοιγμα (ποδιά, πρέκι, πλαϊνά) ή στην πατούρα των υαλοπινάκων. Το πρόβλημα της αεροστεγανότητας, από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται κυρίως στις εγκοπές συναρμογής κάσας και φύλλων. Κακός σχεδιασμός , χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες και έλειψη τεχνογνωσίας είναι μερικοί απο τους κύριους λόγους αυτής της ατελούς συμπεριφοράς των κουφωμάτων.

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της εναλλαγής θερμότητας σε ένα κτίριο γίνεται μέσα από τους υαλοπίνακες, ενώ σε μικρότερο βαθμό συμμετέχουν η κάσα και τα φύλλα. Τα κουφώματα από ξύλο εμφανίζουν πολύ καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεταλλικά ,και πλαστικά κουφώματα.

Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται σε κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική θερμομόνωση του κελύφους , λόγω χρήσης παλαιού τύπου κουφωμάτων.

Ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα του παλαιού τύπου κουφωμάτων ήταν η χρήση μονών κρυστάλλων , τα οποία δεν παρέχουν ηχομονωτική προστασία και θερμομόνωση.

Οι διπλοί σύγχρονοι υαλοπίνακες συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη υψηλών χαρακτηριστικών θερμοηχομόνωσης . Το διάκενο μεταξύ των διπλών υαλοπινάκων παίζει επίσης σοβαρό ρόλλο , όταν η απόσταση ανάμεσα στα κρύσταλλα είναι μικρή (14 mm). Η κατάσταση βελτιώνεται όταν τα κρύσταλλα έχουν διαφορετικό πάχος και το διάκενο γεμίσει με ειδικά αέρια (argon gas).

Διατομη παραθύρουΗ πιο δημοφιλής σειρά ξύλινων κουφωμάτων είναι αυτή των  I.V. 68mm.

Τα ξύλινα κουφώματα (παράθυρα , μπαλκονόπορτες) κατασκευάζονται από αντικολητή τρικολητή ξυλεία , η κατασκευή περιλαμβάνει συνδέσεις των ξύλινων τμημάτων με διπλά μόρσα . (οχι παραδοσιακή καμβύλια ή φαλτσογωνιά) και εκτελούνται διαδοχικοί έλεγχοι  ποιότητας και γενικότερα  τηρούνται  όλα  τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά standards κατασκευής.

Ξυλεία:  Α΄ Ποιότητας  Dark Red ΜΕΡΑΝΤΙ τρικολλητό , ξηραμένο σε 9°- 11° βαθμούς  υγρασίας.

Κάσα: Διατομής , 68mm x 80mm.

Φύλλο: Διατομής , 68mmx80mm.

Μηχανισμοί: Για όλα τα ανοιγοανακλινόμενα κουφώματα χρησιμοποιούνται  μηχανισμοί με αντιδιαβρωτική προστασία. Μερικά από τα χαρακτηριστικά  που προσφέρουν  οι μηχανισμοί είναι η λειτουργία ανοίγματος και ανάκλισης , αυτόματη σπανιολέτα στο αριστερό φύλλο των δίφυλλων.

Λαβή:   Διαθέσιμοι πολλοί άλλοι τύποι λαβών ως προαιρετική επιλογή.

Υαλοπίνακες: Διπλά θερμοηχομονωτικά Ενεργειακά κρύσταλλα.  Εχουμε υιοθετήσει ως Standard επιλογή ενεργειακά κρύσταλλα  ώστε τα κουφώματα της στη βασική τους έκδοση να επιτυγχάνουν δείκτη θερμοαγωγιμότητας που υπερκαλύπτει τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές δόμησης. Τα κρύσταλλα έχουν σύνθεση 4mm/ 16/ 4mm Low-emissivity με 100% πλήρωση  αερίου argon.  Δείκτης Θερμικής αγωγιμότητας Ug= 1,1 (W/m²Κ) – Δείκτης Ηχομείωσης Rw= 36 db.  Πληθώρα άλλων κρυστάλλων που διαθέτουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά όπως ασφάλεια, ηχομόνωση, προστασία από τον ήλιο και αδιαφάνεια  είναι διαθέσιμα ως προαιρετικές επιλογές ώστε να καλύψουν κάθε είδους ανάγκη.

Λάστιχα Στεγάνωσης:  Ένα λάστιχο στεγανοποίησης περιμετρικά στο φύλλο και δύο στο σημείο συνάντησης των ορθοστατών (μογών) των 2 φύλλων του παραθύρου και στην κάτω τραβέρσα των μπαλκονόπορτων για πλήρη υδατοστεγανόττα.

Νεροσταλάκτης: Στην κάτω τραβέρσα των υαλοστασίων (παραθύρων & μπαλκονοπορτών), τοποθετείται νεροσταλάκτης από ανοδειωμένο αλουμίνιο για την αποστράγγιση των υδάτων. Η νέα σχεδίαση εξασφαλίζει αυξημένη υδατοστεγανότητα  στο κάτω μέρος του κουφώματος σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.  Το Εξωτερικό τμήμα του αλουμινίου  επενδύεται και αυτό πλήρως με μασίφ ξύλινη  επένδυση βαμμένη στο χρώμα του υαλοστασίου.

Εσωτερικά περβάζια: Μασίφ , διατομής 13mm x 60mm.

Εξωτερικά αρμοκάλυπτρα: Μασίφ , διατομής 10mm x 30mm

Kαίτια – Ταμπλάδες:  Καίτια μασίφ, ταμπλάδες τρικολλητοί ή κόντρα πλακέ, σε διάφορα σχέδια και διατομές συμβάλλουν ουσιαστικά στη  διαμόρφωση της αισθητικής των κουφωμάτων σας

Σχέδια εξώφυλλωνΠροσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα εξώφυλλων σε διάφορους τύπους και σχέδια καλύπτοντας κάθε αισθητική και αρχιτεκτονική απαίτηση.

Παντζούρια με φυλλαράκι γρίλια, ταμπλαδωτά, ταμπλαδωτά με συνδυασμό γρίλιας, ραμποτέ οριζόντιο ή κάθετο και ραμποτέ με οριζόντιες διακοσμητικές τραβέρσες ή ‘Ζήτα’, είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές παντζουριών.

Παράλληλα έχουμε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να κατασκευάσουμε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο επιθυμεί ο αγοραστής.

Ξυλεία: ‘Α΄ Ποιότητας Dark Red ΜΕΡΑΝΤΙ, ξηραμένο σε 9°- 11° βαθμούς  υγρασίας με συνδυασμό φυσικής και τεχνητής ξήρανσης. Για ορισμένους τύπους παντζουριών επιβάλλεται για λόγους αντοχής και αξιοπιστίας η χρήση κόντρα πλακέ θαλάσσης έναντι της μασίφ ξυλείας. Χρησιμοποιούμε για ανάλογες κατασκευές επενδεδυμένο κόντρα πλακέ θαλάσσης υψηλής αντοχής σε πάχος 40mm (marine veneered plywood).

Κάσα:  Διατομής 56mm x 70mm μασίφ. Όλα τα κασώματα παντζουριού έχουν ειδική πατούρα που λειτουργεί και ως υποδομή για την τοποθέτηση της σήτας είτε αρχικά είτε μελλοντικά κατόπιν επιθυμίας του πελάτη.

Φύλλο: Διατομής 36mm x 70mm.

Ταμπλάδες περαστοί, (χωρίς κορδόνια), μασιφ αντικολλητοί ή από κοντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 18mm.

Ρυθμιζόμενα μάσκουλα εκτάσεως έως 190mm ή ρυθμιζόμενοι μεντεσέδες Γαλλικού τύπου.

Η βασική σειρά ξύλινων εξωθυρών  ακολουθεί τεχνικά την  πλατφόρμα κατασκευής του κλασσικού profil 68mm των  υαλοστασίων , ώστε  να  επιτυγχάνουμε  εφάμιλλες επιδόσεις  στην  ασφάλεια,  υδατοστεγανότητα, θερμομόνωση και ηχομόνωση.  Πέραν αυτών  διαθέτουμε και  άλλες  σειρές εξωθυρών με  διαφορετικές διατομές  ξυλείας , σχέδια  και τεχνικές κατασκευής .

Διαθέτουμε  πλειάδα  μοντέλων  σε ξυλινες εξωθυρες μασίφ  όπως   Αρχοντικές Παραδοσιακές,  Κλασσικές  Ταμπλαδωτές , Ραμποτέ , Rustic,  Χαρακτές, Μοντέρνες,  Αλογόπορτες  και  Βαρέως τύπου ειδικής σχεδίασης.

Κατασκευάζουμε επίσης οποιοδήποτε σχέδιο της επιλογής σας  χωρίς κανένα περιορισμό.

 • Ξυλεία  : Α΄ Ποιότητας  Dark  Red ΜΕΡΑΝΤΙ τρικολλητό, ξηραμένο σε 9°- 11° βαθμούς  υγρασίας.   Τύποι Εξωθυρών με  διακοσμητικές χαράξεις  & άλλα  σχέδια κατασκευάζονται απο  κόντρα πλακέ θαλάσσης επενδεδυμένο με φυσικό καπλαμά.
 • Κάσα : Διατομής  68mm x 81mm από τρικολλητή ξυλεία.
 • Φύλλο:  Διατομής 68mm x 120mm από τρικολλητή ξυλεία ή Πάχους 68mmαπο κόντρα πλακέ θαλάσσης Α’ ποιότητας  επενδεδυμένο.  Στα μοντέλλα που κατασκευάζονται με βάση το επενδεδυμένο κόντρα πλακέ θαλάσσης. Οι  εξώθυρες βασίζονται σε ένα μασίφ περιμετρικό σκελετό απο τρικολλητή ξυλεία και  εξωτερικά φύλλα κόντρα πλακέ θαλάσσης με σχέδια χαράξεων κ.λ.π.  Η τεχνική αυτή προσφέρει ασύγκριτα χαρακτηριστικά ακαμψίας , αποφυγής σκασιμάτων, και θερμοηχομόνωσης.
 • Ταμπλάδες :  Tαμπλάδες μασίφ ή  από κόντρα πλακέ θαλάσσης επενδεδυμένο με φυσικό καπλαμά.  Διατίθενται πολλά σχέδια ταμπλάδων, Κλασσικοί Μπιζουτέ,  εντελώς Επίπεδοι (flat), Χαρακτοί με σχέδια  ή άλλου τύπου κατόπιν παραγγελίας.
 • Μηχανισμοί :Κλειδαριά και κύλινδρος  τριών ή πέντε  σημείων ασφάλισης με αυτόματο κλείδωμα  τύπος με μπίλλια και τύπος “παπαγαλάκι”.  Δυνατότητα χρήσης κλειδαριάς με ηλεκτρικό κυπρί ανοίγματος. Οι μεντεσέδες ανάρτησης του φύλλου (Αnuba) είναι διπλού πύρου βαρέως τύπου ρυθμιζόμενοι προς δύο κατευθύνσεις.
 • Λάστιχα Στεγάνωσης  :  Δύο περιμετρικά λάστιχα  στο φύλλο για απόλυτη  υδατοστεγανότητα, ηχομόνωση και θερμομόνωση.
 •  Νεροσταλάκτης ή Ανεμοφράκτης : Στο κάτω μέρος της κάσας (στο μάρμαρο) τοποθετείται νεροσταλάκτης αλουμινίου για απόλυτη υδατοστεγανότητα. Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί αυτόματος ανεμοφράκτης στο κάτω σημείο του  φύλλου ώστε να παραμείνει το μάρμαρο “ελεύθερο”. H επιλογή τοποθέτησης αυτόματου ανεμοφράκτη δεν παρέχει υδατοστεγανότητα και δεν παρέχεται αντίστοιχα εγγύηση στεγανότητας της εξώθυρας.
 • Εσωτερικά περβάζια  :  Μασίφ , διατομής 13mm x 60mm.
 • Εξωτερικά αρμοκάλυπτρα  : Μασίφ , διατομής 10mm x 30mm.